En grundlig köksstädning som rengör köket på djupet

Smarta städtips för köket – Så går en riktig köksstädning till

Det rum i huset som är svårast att hålla rent är köket. Det är också den plats som hyser mest bakterier. För att hålla ditt kök rent och väl underhållet behöver du en städrutin och några regler. Följ dessa städtips för en köksstädning nedan för att se till att du får ett rent och säkert kök. Du kan även kontakta vår städfirma i Värnamo om du behöver städhjälp!

  • Besök mataffären

Börja processen genom att göra en resa till närmaste mataffär för att köpa dina rengöringsmedel. Se till att du har allt du behöver för att hålla köket fläckfritt.

  • Allmänna städningstips för köket:

– Använd en kombination av desinfektionsmedel och rengöringsmedel för att rengöra golvet och ytorna eftersom det är mer effektivt.

– När du rengör dörrar, kylskåpshandtag, mikrovågor och ugnar används desinfekterande våtservetter.

– Köp pappershanddukar för att rengöra på riktigt smutsiga ställen. Om du använder återanvändbara handdukar eller trasor så tvätta dem i tvättmaskinen och torka dem omedelbart för att döda alla bakterier.

– Du kan göra det bästa köksdesinfektionsmedlet hemma! Gör små mängder av utspädd klorblekmedel genom att blanda en matsked blekmedel till en liter vatten. Spraya ytorna i köket och låt det dra en stund. Skölj sedan med kallt vatten. Använd alltid handskar när du arbetar med blekmedel för att skydda dina händer.

  • Minska städningstiden genom att minska på onödigt spill:

– Se till att alla vätskor i kylskåpet är övertäckta ordentligt för att undvika spill.

– Vid matlagning, använd lock för att minska skvätt, risken för spill samt för att spara energi.

– Alla marinerade livsmedel måste täckas ordentligt och förvaras i kylskåpet där det finns mindre sannolikhet för att bakterierna förökar sig.

– Använd plastbehållare i stället för bräckliga och svaga behållare som påsar.

  • Eftersträva renlighet under matlagning:

– Tvätta händerna noga innan du lagar mat och ta bort ringar och klockor så att inte bakterier fastnar där. Om du har känslig hud är det lämpligt att bära handskar.

– Korskontaminering kan förebyggas genom att använda separata redskap och skärbrädor för tillagade och för råa livsmedel. När du är färdig med maten tvätta redskapen med desinfektionsmedel.

Tips för rengöring av köksutrustning:

– Diskmaskin: Undvik att överfylla diskmaskinen för att säkerställa att allt rengörs effektivt. Fyll dock upp diskmaskinen och diska endast när den är full för en ökad effektivitet.

– Ugn: Använd en torr trasa för att rengöra innanmätet och en fuktig trasa och desinfektionsmedel för att rengöra utsidan.

– Mikrovågsugn: Du kan diska alla avtagbara tillbehör i diskmaskinen eller med diskmedel och varmt vatten. Torka allt ordentligt innan du sätter tillbaka det. För insidan av mikrovågsugnen, använd en trasa doppad i varmt vatten för att få bort kvarvarande matpartiklar. För att bli av med dålig lukt använder du sodavatten tillsammans med vanligt vatten när du rengör. Torka slutligen torrt med pappershanddukar.

– Kylskåp: Du måste städa ditt kylskåp minst en gång i månaden med vatten och såpa. Undvik att använda slipande rengöringsmedel eftersom det kan orsaka repor. Om det finns spill från mat så ta bort det omedelbart.

Med lite planering och förberedelse kan du hela tiden hålla ditt kök fläckfritt. Använd dessa städtips för att göra just det.